KreditStatus giver kreditgivere og forbrugere adgang til data og oplysninger om forbrugerens eksisterende lån og kreditter. Oplysningerne bliver udelukkende anvendt, hvis forbrugeren ansøger om et lån eller udvidelse af kredit. Det kræver, at forbrugeren giver sit samtykke til dette ved ansøgningen.
Hvis du vil tjekke, hvilke informationer der står om dig i KreditStatus og danne dig et overblik over dine lån og kreditter, kan du gøre det via nedenstående link.
KreditStatus er en webbaseret løsning, som viser data om en låntagers kreditter og giver på den måde både låntager og kreditgiver et overblik over låntagerens økonomi. Per 1. juni 2021 er der over 1,4 mio danskere over 18 år repræsenteret i KreditStatus med lån for mere end DKK 50 milliarder, fordelt over 2,3 millioner lån på vegne af de pågældende medlemmer.
Som medlem af KreditStatus er der en række fordele for dig som långiver:
Fordelen for dig som forbruger i henhold til KreditStatus er, at du får et unikt og samlet overblik over hvilke lån du har optaget og samtidig en registrering over hvem som har været inde og søge på dig.
Vær opmærksom på at RKI og KreditStatus ikke er det samme. RKI er et register over dårlige betalere, hvor KreditStatus er et register, som indeholder oplysninger om forbrugerens eksisterende lån og forpligtelser.
Du kan blive en del klogere på KreditStatus ved at læse vores FAQ længere nede på siden.
Ønsker du deriomod at danne dig et overblik og dine lån og kreditter, kan du gøre det via nedenstående link.
Vi befinder os i en digital tidsalder, hvor der kommer flere og flere digitale banker og lånevirksomheder til. Samtidig med at forbrugernes efterspørgsel på lån stiger, er det altså blevet nemmere og hurtigere end nogensinde før at optage lån online. Det stiller krav til, at vi, i samarbejde med finanssektoren, tager et fælles ansvar for at sikre, at der ikke ydes for mange og for store lån til personer, hvis privatøkonomi ikke kan bære det – og som derved risikerer at ende i en negativ gældsspiral. Ansvarlig långivning står højest på agendaen i Experian, og med vores portefølje af kreditvurderingsværktøjer har vi et mål om at hjælpe långivere til bedre overblik og øget transparens til kreditvurdering.
Færre danskere står i RKI-registret, men RKI er stadig et afgørende redskab for långivere Siden 2014 er antallet af danskere, der er registreret i RKI, faldet markant. I 2019 ramte vi en milepæl med under 200.000 personer i RKI-registret. Det er en positiv udvikling, der både skyldes højkonjunktur og at danskerne er blevet bedre til at have styr på privatøkonomien. Samtidig er det også et udtryk for, at mange virksomheder er blevet dygtige til at kreditvurdere deres kunder.
Men der er stadig en stor gruppe, som kæmper med privatøkonomien. Derfor er et fortsat fokus på grundig kreditvurdering altafgørende. RKI-registret er et vigtigt redskab for långivere, men det skal ses som en del af den samlede værktøjskasse til at foretage en kreditvurdering. Det er nødvendigt, at man som långiver kigger på forskellige parametre, når man kreditvurderer. Derfor lancerede Experian tilbage i 2013 KreditStatus, der er et fælles kreditvurderingsværktøj, hvor långivere deler data for at få et samlet overblik over potentielle låntageres gældssituation.
Her kan du finde de mest almindelige spørgsmål. Hvis du ikke kan finde svaret på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice via vores kontaktformular eller på telefon +45 70100107.
KrediStatus har eksisteret siden 2013.
KreditStatus benyttes udelukkende i Danmark, men mange andre lande har samme eller lignende systemer til kreditvurdering af forbrugere.
Nej, det er gratis. Du kan tilgå informationen her www.kreditstatus.dk/minkreditstatus/
Du logger på med Nem-ID eller MitID.
I KreditStatus kan du se en oversigt med de lån, du har hos de kreditgivere, som er tilknyttet KreditStatus. Du kan også se en oversigt med de søgninger, der har været på dig.
Du kan oprette en gratis overvågning, som sender dig en e-mail, hvis der bliver registreret en restance på et af dine lån.
Log på med Nem-ID eller MitID her: www.kreditstatus.dk/minkreditstatus/
Experian har forelagt KreditStatus for Datatilsynet og Finanstilsynet, som begge har accepteret og godkendt KreditStatus.
Følgende oplysninger er i KreditStatus:
De kreditgivere, der er tilsluttet KreditStatus, har ansvaret for at de oplysninger, der bliver vist om en person, er korrekte.
Hvis du mener, at der er fejlagtige oplysninger om dig i KreditStatus, kan du kontakte den låntager, hvor du har det lån, du mener har forkerte oplysninger.
KreditStatus viser oplysninger om ”igangværende kreditaftaler” – altså låneaftaler, hvor der betales afdrag på disse. Når et lån afsluttes, gemmes oplysningerne i 6 måneder, hvor de kun er tilgængelige for forbrugeren, som har haft låneaftalen.
Ingen ud over dig og den/de kreditgiver(e), hvor du har lån.
Hvis du ansøger om et nyt lån eller udvidet kredit, bliver du bedt om at give samtykke til, at den kreditgiver, du ansøger hos, kan se dine oplysninger.
Nej, kreditgivere skal altid have samtykke fra forbrugeren, for at de må indhente oplysninger om den pågældende forbruger. Oplysningerne må kun anvendes til den aktuelle/konkrete kreditvurdering.
Oplysningerne er kun tilgængelige for andre, hvis du har givet dit samtykke i forbindelse med ansøgning om lån.
Oplysningerne i KreditStatus opdateres dagligt.
Hvis to forbrugere (typisk ægtefæller eller samlevende) hæfter fælles for et lån, vil lånet fremgå ved opslag på begge forbrugere. Kreditgiver vil ved vurdering af en husstands samlede økonomi tage højde for, at der er flere debitorer på lånet.
KreditStatus er ikke et register over gode eller dårlige betalere, men en oversigt med de samlede gældsforpligtelser. På den måde kan man som forbruger dokumentere, hvor stor en gæld man har hos de kreditgivere, der er tilsluttet KreditStatus.
RKI er et register over dårlige betalere. KreditStatus er et register, som oplyser om forbrugerens eksisterende forpligtelser.
Experian er verdens førende leverandør af kredit og markedsdata, analyser og statistiske modeller. I mere end 80 lande forsyner Experian kunder med viden i form af en kombination af data, analyser og software. Experian driver i Danmark blandt andet RKI registeret og KreditStatus.
Experian A/S er underlagt "Lov om behandling af personoplysninger", som i daglig tale kaldes "Persondataloven".
Experian behandler og besvarer eventuelle indsigelser og klager på vegne af de kreditgivere, der er tilsluttet KreditStatus.
Det er derfor Experian, man skal klage til, hvis man mener, at en oplysning om én er forkert. Experian sender derefter en skriftlig besvarelse. Hvis man er uenig i afgørelsen, kan man klage til Datatilsynet:
www.datatilsynet.dk/borger/klage/saadan-klager-du